Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 24.06.2018, 15:49

Вертіївський дошкільний навчальний заклад "Колосок"

Меню сайту
Категорії розділу
Мої статті [0]
Профспілка і я [0]
Профспілка і я
Новини [22]
Наші педагоги [6]
Адміністрація [5]
Гімн закладу [1]
Гімн закладу
Історія закладу [1]
Історія закладу
Пам`ятки [12]
Оздоровчо-профілактична робота [6]
Профспілка і я [8]
Нормативні документи [47]
Гурткова робота [15]
Готуємось до школи [5]
Методичні рекомендації [16]
Наші групи [60]
Консультації [9]
Конспекти занять [10]
Інноваційна діяльність [1]
Національне-патріотичне виховання [9]
Музична скарбничка [0]
Плани заходів [2]
Випускники нашого "Колоска" [1]
Цивільний захист [1]
Методична робота [9]
Поздоровлення [3]
Вчитель-логопед [6]
Обмін досвідом [4]
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Консультації

На замітку батькам та вихователям

Чому від цибулі плачуть

“Має шкір сім, витискає сльози всім”. Цибуля – рослина групи Allimus, до якої належать цибуля ріпчаста, цибуля-порей, цибуля-шалот і часник. Для них характерна боротьба із тими, хто намагається завдати їм шкоди. Таким чином, цибуля “атакує” наші очі “хімічною зброєю”, коли ми її ріжемо.

Механізм захисної реакції цибулевих є досить складним. Їх клітини містять ензими, що мають здатність руйнувати певні молекули, скажімо – окремий вид амінокислот. У звичайному стані ці речовини знаходяться у різних частинах клітини, позаяк не реагують між собою. Коли ж тканини рослини руйнуються (як при чищенні та нарізання цибулі),то відповідно і речовини починають взаємодіяти між собою, приводячи захисну реакцію у дію.

Під час цього процесу відбуваються хімічні реакції, що викликають утворення сполук сірки. Атоми сірки уже містились у амінокислотах, наявних у цибулі, а при руйнуванні клітин, вони починають реагувати з ензимами. Внаслідок чого утворюються інсектициди, які покликані відлякувати усіх нападників (у природі комах, а у даному випадку – нас).

Хімічний склад “зброї” є різним і залежить від виду рослини. У звичайної цибулі отруйними є сірчані кислоти – вони є нестабільними і легко починають взаємодіяти з ензимами, внаслідок чого перетворюються у зовсім іншу речовину – тіопропанол-S-оксид. Ця речовина добре захищає від комах, краще за сірчані кислоти – адже саме ця речовина і викликає сльози у кухарів.

Тіопропанол-S-оксид є дуже летким і легко потрапляє нам в очі, які у якості захисної реакції виділяють сльози та намагаються змити зі слизової оболонки чужорідну речовину. Ще один неприємний момент – при контакті з водою (зі сльозами і тому числі), частина тіопропанол-S-оксиду утворює сірчану кислоту. На щастя, кількість її дуже маленька, тому не може завдати серйозної шкоди нашим очам, однак все одно не варто нехтувати заходами безпеки.

Категорія: Консультації | Додав: vertievka_otg (24.01.2018)
Переглядів: 24 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2018
uCoz